Ik ben 9


Ken je het boek ‘Ik ben 9’ al?

‘Ik ben 9’ een prachtig boek over de ontwikkelingsfase van de negenjarigen. Een must voor negenjarigen, ouders, leerkrachten en zorgbieders die met negenjarige kinderen werken.

‘Dit prachtige unieke boek van Bauke Borsboom kan helpen in deze onzekere periode. Alle negenjarigen in dit boek vertellen hun verhaal en laten hun gezicht zien. Een prachtig aanknopingspunt voor gesprekken met jouw negenjarige. Misschien wel een fijne uitnodiging voor het kind om een eigen verhaal te schrijven.’ -Jeannette Bakker, directeur van de ‘Magie van Kindercoaching’

Waarom dit boek?

 Dit boek heb ik speciaal gemaakt voor kinderen die rond de negen jaar zijn. Het gaat namelijk over negenjarigen. Je ziet 15 portretfoto’s van kinderen van negen. In interviews en dagboekfragmenten vertellen ze hoe het is om negen jaar te zijn. Wat is er zo leuk aan? Wat maakt het lastig? Daarnaast vind je leuke tips en weetjes.

De negenjaarsfase waar ik in dit boek over schrijf vindt meestal plaats in de periode tussen de acht en elf jaar. Als kindercoach werk ik veel met kinderen rond deze leeftijd. Het blijkt vaak dat er nog niet zo veel bekend is over deze bijzondere fase in de ontwikkeling van het kind. Soms lijkt het voor ouders alsof hun kind al vroeg aan de puberteit begint. Dit is niet werkelijk zo. Een kind van negen zit in zijn eigen fase horend bij deze leeftijd. Vandaar mijn inspiratie en motivatie om dit boek te maken.

Met dit boek wil ik ouders en kinderen graag laten weten dat zij niet de enige zijn voor wie deze fase soms lastig kan zijn. Samen voelt zo veel fijner dan alleen. Ieder kind beleeft de periode op zijn EIGEN manier. Voor het ene kind verloopt deze periode makkelijk en voor het andere kind kan deze tijd lastiger zijn.

Helemaal achter in het boek vind je een tekst voor ouder(s) of verzorger(s). Die informatie zorgt ervoor dat kinderen en ouders elkaar (nog) beter begrijpen. Je kunt het boek ook laten lezen aan de juf of meester. Zij kunnen er vast en zeker ook nog wat van leren.

ARTIKEL IN HET HERFSTNUMMER VAN KINDERWIJZ 2017

903A6305-3

Het Gesprek

Bauke Borsboom is kindercoach en werkt aan het boek ‘Ik ben 9!’ met en over kinderen van 9 jaar voor kinderen van diezelfde leeftijd en hun ouders. Deze kinderen zitten in een bijzondere leeftijdsfase, die soms knap lastig kan zijn, voor de ouders, maar soms ook voor het kind zelf.

“Ik krijg in mijn kindercoachpraktijk veel kinderen van 9 jaar met hun ouders op bezoek,” vertelt Borsboom. “Rond het negende levensjaar gaan veel kinderen een nieuwe ontwikkelingsfase in. Ze stappen uit de fantasiewereld, worden zich meer bewust van zichzelf. Er is meidengedoe, jongens gaan stoer doen, de groepsdruk wordt groter, kinderen willen erbij horen. Borsboom weet dit vanuit haar praktijk en voorafgaande opleiding en besloot om kinderen zelf aan het woord te laten over hoe het is om 9 jaar te zijn. “Er is bij ouders nog niet zoveel bekend over deze fase en ik denk dat het voor de kinderen zelf en hun ouders erg waardevol wordt.” Ze sprak al vijftien kinderen van 9 jaar in een persoonlijk gesprekje. “Eerst even met een ouder erbij, later alleen als ze op hun gemak zijn.” De kinderen vertellen veel en zijn heel open. Ouders die het verhaal van hun kind terug lezen zijn soms verbaasd over wat hun kind na zoveel jaren nog bezig houdt. “Bijvoorbeeld het overlijden van een huisdier een paar jaar daarvoor. Ze beleven sommige dingen weer opnieuw zoals verdriet.” Ze kunnen ook weer bang in het donker worden en vragen om een nachtlampje. “Met dit boek ontdekken ouders en kinderen dat ze hier niet alleen in staan.” De negenjarige fase kan heel verwarrend zijn. “Het ene moment krijg je als ouder een grote mond en een kwartier later hangt je kind om je nek voor een knuffel. Ze hebben vooral steun en begrip van hun ouders nodig.” Borsboom vraagt de kinderen ook om tips voor leeftijdgenootjes. “Gewoon jezelf zijn, zeiden veel van de kinderen. Heel bijzonder. Dat gun je iedereen.” Ze wil in totaal 20 kinderen interviewen en organiseert daarnaast op zaterdag 10 december twee workshops: van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur voor maximaal zes 9-jarigen per groep. Voor deze workshops zoekt ze nog kinderen die het leuk vinden om mee te werken aan het boek. Met elkaar kletsen we over het 9 jaar zijn, delen we ervaringen en bedenken we tips voor leeftijdgenoten. Daarnaast mogen de kinderen tekeningen maken en worden er leuke foto’s gemaakt voor in het boek, dit alles onder het genot van een kopje thee met lekkers.


 

 

 

Copyright © Bauke Borsboom